Wat zijn afvalstromen?

Afvalstromen zijn de verschillende soorten afval die in een gemeenschap of bedrijf worden geproduceerd. Deze kunnen onderverdeeld worden in verschillende categorieën zoals huishoudelijk afval, industrieel afval, gevaarlijk afval, etc. Elk van deze afvalstromen vereist specifieke methoden voor verwerking en verwijdering om de impact op het milieu te minimaliseren en kun je veel soorten containers huren om dit soort afval te verwerken.

Welke afvalstromen zijn er?

Er zijn verschillende soorten afvalstromen, afhankelijk van de bron en de samenstelling ervan. Enkele voorbeelden zijn:

 • Huishoudelijk afval: Dit is afval dat door huishoudens wordt geproduceerd, zoals voedselresten, verpakkingsmateriaal, papier en glas.
 • Industrieel afval: Dit is afval dat wordt geproduceerd door fabrieken en bedrijven, zoals chemicaliën, olie en metalen.
 • Gevaarlijk afval: Dit is afval dat potentiële gevaren voor de gezondheid en het milieu oplevert, zoals batterijen, verf en pesticiden.
 • Bouw- en sloopafval: Dit is afval dat voortkomt uit bouw- en sloopactiviteiten, zoals beton, hout en metalen.
 • Elektronisch afval: Dit is afval dat bestaat uit elektronische apparaten, zoals computers, telefoons en televisies.
 • Biologisch afval: Dit is afval dat afkomstig is uit plantaardige en dierlijke resten, zoals groente- en fruitresten, hout en dierlijke mest.
 • Medisch afval: Dit is afval dat voortkomt uit de gezondheidszorg, zoals wegwerppapier, spuiten en medicijnresten.
 • Grote huishoudelijke apparaten: Dit is afval dat bestaat uit grote huishoudelijke apparaten, zoals wasmachines, koelkasten en televisies.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van afvalstromen, er zijn nog veel meer. Elk van deze afvalstromen vereist specifieke methoden voor verwerking en verwijdering om de impact op het milieu te minimaliseren.

Welke andere afvalstromen zijn er nog meer?

Er zijn in Nederland nog een heel aantal andere afvalstromen die dagelijks worden verwerkt, wil je daar meer over weten? Dan raden we je aan om de volgende gidsen eens door te nemen zodat je meer te weten komt:

Welke containers zijn er beschikbaar voor afvalstromen?

Er zijn verschillende soorten containers beschikbaar voor afvalstromen, afhankelijk van de specifieke eisen van de afvalstroom. Enkele voorbeelden zijn:

 1. GFT-container: Deze container wordt gebruikt voor het verzamelen van biologisch afval, zoals fruit- en groenteresten, snoeihout en tuinafval.
 2. Papier- en karton container: Deze container wordt gebruikt voor het verzamelen van papier en karton.
 3. PMD container: Deze container wordt gebruikt voor het verzamelen van Plastic, Metaal en Drinkpakken.
 4. Restafval container: Deze container wordt gebruikt voor het verzamelen van afval dat niet in de andere categorieën past.
 5. Gevaarlijke afval container: Deze container wordt gebruikt voor het verzamelen van gevaarlijk afval, zoals batterijen, verf en pesticiden.
 6. Elektronische afvalcontainer: Deze container wordt gebruikt voor het verzamelen van elektronisch afval, zoals computers, telefoons en televisies.
 7. Container voor grofvuil: Deze container wordt gebruikt voor het verzamelen van grofvuil, zoals meubels, matrassen en tapijten.
 8. Medisch afval container: Deze container wordt gebruikt voor het verzamelen van medisch afval, zoals wegwerppapier, spuiten en medicijnresten.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van containers die beschikbaar zijn voor afvalstromen. Elk land of stad kan hebben een andere set van containersystemen. Het is belangrijk dat de juiste container wordt gebruikt voor de juiste afvalstroom om de verwerking en verwijdering van afval efficiënt te maken.

Frank van Voorschot
Laatste berichten van Frank van Voorschot (alles zien)