Bouw- en sloopafval is een specifieke afvalstroom die ontstaat bij bouw- en sloopwerkzaamheden. Dit kan bestaan uit een diverse mix van materialen, zoals steenachtige materialen, hout, metalen, isolatie en diverse soorten afval van bouwmaterialen.
Het is belangrijk om dit afval apart te verzamelen in een specifieke container, zoals een bouw- en sloopafval container. Deze container is speciaal ontworpen om deze afvalstroom efficiënt en veilig te verwerken. Hierdoor kan het afval worden hergebruikt of verwerkt op een milieuvriendelijke manier.
Het is wel belangrijk om de regels van de gemeente te volgen en te kijken of er specifieke afvalstromen zijn die gescheiden dienen te worden ingezameld zoals puin, houtafval, groenafval etc. In dit blogartikel vertellen we je er alles over.
Waarom moet bouw- en sloopafval gescheiden worden ingezameld?
Het is essentieel om iedere afvalstroom bij de bron te scheiden. Als bouw- en sloopafval echter niet van elkaar wordt gescheiden, zullen veel grondstoffen verspild worden. De grootste voordelen van bronscheiding bij bouwafval zijn dat de materialen gerecycled kunnen worden en dat dit milieuvriendelijk is.
Verder kan het recycleren van bouw- en sloopafval leiden tot een vermindering van de hoeveelheid afval en dus een lagere milieubelasting. Ook dragen we hiermee bij aan de doelstelling van een circulaire economie, waarbij er zo min mogelijk grondstoffen worden verspild.
Hoe wordt bouw- en sloopafval opgehaald en verwerkt?
Bouw- en sloopafval wordt opgehaald, gesorteerd met een sorteerknijper, en de gesorteerde stromen worden naar de juiste verwerker gebracht. Hier wordt het afval op een milieuvriendelijke en duurzame wijze verwerkt, zoals het gebruik van hout, glas, metaal en papier voor nieuwe producten. De reststroom wordt gebroken en vermalen tot gruis of granulaat en gebruikt in de huizen- en wegenbouw.