Wat is PMD afval?

Afvalstroom PMD is de de afkorting voor plastic, metalen en drank/drukverpakkingen (PMD). Dit komt neer op flessen, blikjes, karton, plastic zakken en andere soortgelijke packaging. PMD-afvalstroom is een van de belangrijkste soorten afval dat in Nederland vergaart.

In Nederland is es er al langer dan twintig jaar een gesloten systeem onder de wet “Verpakkingenwet”. Deze wet maakt gebruik van een gesloten systeem, waarbij het verpakkingsafval wordt ingezameld en hergebruikt of als grondstof wordt hergebruikt, in deze wet is ook vastgelegd dat dit soort vuil afgevoerd moet worden in een PMD container.

Herkomst PMD-afvalstroom

PMD-afvalstroom komt over het algemeen voort uit winkels, kantoren, supermarkten, fabrieken, restaurants en bars. Ook particulieren hebben invloed op de totstandkoming van deze afvalstroom. Het verpakkingsafval ontstaat meestal door consumptie of productie, verzenden en opslag.

Deze verpakkingen en materialen zijn over het algemeen vervaardigd van plastic, metalen of drank/drukverpakkingen, en als zodanig moeten ze worden ingezameld en verantwoord in een PMD-afvalstroom.

Het verwerkingstraject van PMD-afvalstroom

Eenmaal ingezameld, moet PMD-afvalstroom worden verwerkt door een ervaren bedrijf en volgens de procedures van de Verpakkingenwet. PMD-afval wordt eerst gesorteerd en gescheiden van ander afval, om zo te waarborgen dat het op de juiste manier kan worden verwerkt. Vervolgens wordt het gereduceerd, zodat de verschillende soorten verpakkingen en materialen afzonderlijk kunnen worden verwerkt.

PMD-afval wordt vervolgens verwerkt in verschillende stappen. Nadat het PMD-afval is gescheiden, wordt het verwerkt door middel van shredding. Dit verwijdert delen tegelijk van een product, zoals lege plastic flessen of verfblikken, wat resulteert in flinters.

Deze flinters worden hierna gewassen en gecategoriseerd volgens materialen. Vervolgens worden deze gesorteerd, gecontroleerd en verwerkt tot verschillende gerecyclede materialen, zoals grondstoffen waaruit nieuwe producten kunnen worden gemaakt. PMD-afval kan ook worden gebruikt als brandstof voor verbrandingsmotoren of thermische vergisting, wat resulteert in energie.

Het voordelen van PMD-afvalstroom

PMD-afvalstroom kan een schonere en duurzamere toekomst facilitateren. Recycling van PMD-afval heeft vele voordelen, waaronder het behoud van thermische energie, het voorkomen van verspilling van natuurlijke resources en de reductie van de verspreiding van giftige stoffen in het milieu.

Ook creëert het hergebruik van PMD-afval nieuwe banen en mogelijkheden voor ondernemers. Door een PMD-afvalstroom te creëeren, creëer je een kringloop, zodat afval een bron van waardevolle energie en grondstoffen is.

Mogelijke problemen bij het sorteren en verwerken van PMD-afval

Er zijn verschillende problemen die kunnen worden ervaren bij het sorteren en verwerken van PMD-afval. De meest voorkomende is een gebrek aan informatie over het feit of een product daadwerkelijk volledig recyclebaar is. Veel producten zijn gemaakt van verschillende materialen, wat het moeilijk maakt om het te verwerken.

Soms zijn de producten zelf te klein of te dun om te worden gesorteerd. Daarnaast is er ook een gebrek aan incentives voor burgers om PMD-producten in te zamelen. Als gevolg hiervan tonen veel mensen weinig motivatie om PMD-afval op de juiste manier te sorteren en te verwerken.

Welke andere afvalstromen zijn er nog meer?

Er zijn in Nederland nog een heel aantal andere afvalstromen die dagelijks worden verwerkt, wil je daar meer over weten? Dan raden we je aan om de volgende gidsen eens door te nemen zodat je meer te weten komt:

Conclusie

PMD-afvalstroom is een belangrijk onderdeel van het duurzame ontwikkelingsoffensief van Nederland. Door middel van een gesloten systeem in combinatie met de Verpakkingenwet kan een groot deel van de afvalstroom worden hergebruikt of hergebruikt als grondstof voor het creëren van nieuwe producten.

Hoewel er verschillende voordelen zijn verbonden aan het sorteren en verwerken van PMD-afval, zijn er ook beperkingen, zoals een gebrek aan informatie of incentives aan de consument. Desondanks kan de PMD-afvalstroom helpen bij het versterken van de duurzaamheid in Nederland, door schonere omgevingen te creëren, nieuwe banen en mogelijkheden te creëren en het verminderen van verspilling van natuurlijke bronnen. Wil je meer weten over het afvoeren van vuil, bekijk dan onze pagina over containers huren.

Bart Veenendaal
Laatste berichten van Bart Veenendaal (alles zien)