Wat is een vuilcontainer?

Een vuilcontainer is een grote afvalcontainer die wordt gebruikt voor het verzamelen van afval bij grotere bouw- of sloopprojecten. De container is vaak groter dan een standaard afvalcontainer en wordt gebruikt voor het verzamelen van grotere hoeveelheden afval, zoals bouw- en sloopafval, puinafval, houtafval, groenafval en grofvuil. De containers kunnen worden gehuurd voor een bepaalde periode en opgehaald en geleegd door een afvalinzamelingsbedrijf.

Welke soorten vuilcontainers zijn er beschikbaar?

Bij veel aanbieders kun je kiezen uit vuilcontainers met een capaciteit van 3, 6 of 10 m3. Het is aan te raden om het afval zo klein mogelijk te maken voordat je het in de container gooit, zodat de container optimaal benut wordt en het verwerkingsproces makkelijker wordt.

Zoals eerder genoemd past ongeveer 10 volle kruiwagens in 1 m3, wat betekent dat ongeveer 30 kruiwagens in een container van 3 m3 passen, 60 in een container van 6 m3 en 100 in een container van 10 m3.

De 10 m3 container is beschikbaar in open en gesloten variant, de gesloten variant kan zelfs worden beveiligd met een hangslot (dit wordt niet meegeleverd). Dit is een groot voordeel, omdat anderen niet zomaar afval in je container kunnen dumpen of je afvalstroom vervuilen. Als er achteraf wordt vastgesteld dat de afvalstroom te vervuild is, ben jij verantwoordelijk voor de gevolgen.

Waar moet je rekening houden bij het huren van een vuilcontainer?

Grotere bouw-, renovatie- en sloopprojecten vereisen een efficiënte planning. Een belangrijk onderdeel hiervan is de afvalinzameling. Het is verstandig om vooraf na te denken over de juiste grootte van de container, de afvalsoorten die vrijkomen, de duur van het project in verband met eventuele vergunningen en de plaats waar de container zal staan.

Container grootte

Bij het kiezen van de juiste container grootte, is het aan te raden om grote stukken afval in kleinere delen te verdelen zodat elk hoekje en gaatje van de container optimaal benut wordt. Bovendien is het goed om te weten dat 1m3 container ongeveer 10 kruiwagens aan afval kan bevatten.

Verschillende soorten afval

We onderscheiden een aantal afvalstromen, zoals bouw- en sloopafval, puinafval, houtafval, groenafval, grofvuil en dakafval. Hieronder vindt je meer informatie over de precieze inhoud van deze afvalstromen.

Plan op tijd

Het is verstandig om minimaal één dag voor het begin van je project een container te bestellen, zodat je zeker weet dat je op de gewenste tijd kunt beginnen. De huurperiode van de container is acht weken, dus je hebt voldoende tijd om het afval op te ruimen.

Duur en vergunningen

Het is aan te raden om een inschatting te maken van de duur van de klus, zodat je tijd hebt om eventueel je buren te informeren over de plaatsing van een vuilcontainer. Daarnaast kan het nodig zijn om een vergunning aan te vragen, afhankelijk van de lokale verordeningen. Controleer bij je gemeente of een vergunning vereist is. Als de container op eigen terrein staat is vaak geen vergunning nodig.

Plaatsing

Een container van 3 of 6m3 past op één parkeerplaats, maar houdt wel rekening met ruimte voor de vrachtwagen om de container te plaatsen en op te halen. Let ook op de aanwezigheid van straatmeubilair, hekwerken en perkjes. Het is aan te raden minimaal twee, en bij voorkeur zelfs drie parkeervakken af te zetten.

Je hoeft niet aanwezig te zijn bij de plaatsing van de container, je kunt aangeven waar je wilt dat de container geplaatst wordt in de bestelling. Als je specifieke wensen of aanwijzingen hebt, raden we je aan wel aanwezig te zijn. Let ook op dat de container op een vlakke en stevige ondergrond staat, omdat een volle container zwaar weegt.

Hoe huur je een vuilcontainer?

Als je grote klussen hebt gepland, dan kan een vuilcontainer een handige oplossing zijn voor het verwijderen van afval. Van bouw- en sloopafval tot houtafval en groenafval, vaak is er veel afval dat niet in jouw eigen container past of mag. In dit artikel lees je meer over onze vuilcontainers en hoe je er een kunt huren.

Veel aanbieders maken het heel eenvoudig om een container te huren. In een paar minuten kun je een bestelling plaatsen en wanneer je voor 17:00 uur bestelt, wordt de container de volgende werkdag al bij je afgeleverd.

De stappen om een container te huren zijn vaak:

  1. Kies de grootte van de container en het type afval dat je gaat gebruiken.
  2. Geef aan waar en wanneer de container geplaatst en opgehaald kan worden.
  3. Reken de bestelling af en ontvang een bevestiging en factuur.
Frank van Voorschot
Laatste berichten van Frank van Voorschot (alles zien)